Kupno serwisu obiadowego pozornie wydaje się zadaniem prostym. W końcu wystarczy tylko zdecydować, czy wybrać zastawę nowoczesną, minimalistyczną, czy może bardziej ozdobną, prawda? Wygląd naczyń i dopasowanie ich do wnętrza jadalni czy salonu jest oczywiście istotne, jednak dużą uwagę należy też zwrócić na inne aspekty. W poniższym artykule przedstawiamy kilka porad, które pomogą Ci w znalezieniu idealnego serwisu obiadowego!
Serwis obiadowy – co powinien zawierać?
Zacznijmy od absolutnych podstaw, czyli krótkiego przypomnienia, co powinno wejść w skład niezbędnego serwisu obiadowego. Komplet dla jednej osoby powinien zawierać przede wszystkim:
- talerz obiadowy,
- talerz głęboki,
- talerz deserowy
- kubek,
- filiżankę ze spodkiem,
To, jak wspomnieliśmy, zestaw podstawowy. Chcąc zagwarantować sobie i swoim bliskim pełen komfort, warto zaopatrzyć się również w bulionówkę do serwowania zup bez dodatków, miskę do zupy, pucharek do lodów oraz dodatkowe naczynia do serwowania napojów, czyli m.in. kieliszki i wysokie szklanki.
Niemniej ważne są sztućce, które również warto dopasować do wystroju wnętrza i wyglądu zastawy stołowej. Podstawowy komplet sztućców powinien zawierać łyżkę stołową, łyżeczkę, nóż i widelec, ale amatorzy ryb, steków czy kuchni włoskiej mogą zaopatrzyć się dodatkowo w widelec do ryb, nóż do steków czy specjalne sztućce do spaghetti.
Zastawa stołowa – lepsza jest większa, niż mniejsza!
Osobny akapit należy poświęcić wielkości kupowanego kompletu. Eleganckie, wysokojakościowe zestawy serwisów obiadowych bywają kosztowne i mogą wiązać się z wydatkiem od kilkuset do kilku tysięcy złotych. Wysoka cena z kolei może prowadzić do chęci zaoszczędzenia, a co za tym idzie, wybrania mniejszego zestawu, niż jest potrzebny.
W pierwszej kolejności kieruj się poniższą zasadą:
- single, pary i rodziny trzyosobowe, które rzadko przyjmują gości, mogą na początek postawić na komplet mały, czyli 6-osobowy,
- rodziny trzyosobowe, które często organizują przyjęcia i przyjmują gości, a także cztero- i pięcioosobowe powinny postawić na komplet dla 12 osób,
- rodziny pięcioosobowe lubiące życie towarzyskie oraz większe dla pewności powinny kupić zestaw 18-osobowy.
Dobrze jest stosować zasadę, według której „lepiej jest mieć naczyń za dużo, niż za mało”. Jednocześnie bierz pod uwagę faktyczne potrzeby swoje i bliskich. Przechowywanie dużej liczby misek, talerzy i kubków w małej kuchni może być dość trudne i niekomfortowe.
Porcelana – upewnij się, że można ją myć w zmywarce
Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, jak dużą rolę w dzisiejszych czasach odgrywa wygoda i technologia, pomagająca nam na co dzień. Jeżeli regularnie korzystasz ze zmywarki, upewnij się, że serwis obiadowy, który chcesz kupić, można myć w ten sposób. Warto zauważyć, że porcelana bez zdobień bez problemu może być myta w zmywarce. Należy zachować ostrożność przy porcelanie z wszelkiego rodzaju nadrukami oraz kalkami. Ten rodzaj zastawy należy myć zgodnie z zaleceniami producenta. Zazwyczaj naczynia zdobione wszkliwnie, czyli poprzez wtopienie kalki w szkliwo mogą być myte w zmywarce. Natomiast te zdobione naszkliwnie należy myć ręcznie, gdyż chroni to porcelanę przed uszkodzeniami dekoracji.
Najbezpieczniej jest po prostu dokładnie zapoznać się z produktem, który zamierzasz kupić. Współcześnie zastawy obiadowe, które są przeznaczone do mycia w zmywarce, mają odpowiednie oznaczenia na opakowaniu. Jak można zaobserwować na przykład w sklepie internetowym Gerlach na stronie https://gerlach.pl/zastawa-stolowa, stosowne symbole znajdują się również na stronach produktowych serwisów obiadowych.
Zamów serwis obiadowy w sklepie Gerlach
Co jeszcze możemy Ci poradzić? Chyba tylko to, by zastawę stołową kupować wyłącznie u renomowanych producentów, będących gwarantem najwyższej jakości i eleganckiego designu. Możemy tu wspomnieć choćby markę Gerlach – przedsiębiorstwo polskie, które może poszczycić się już ponad 260-letnią historią. W ofercie Gerlach, na stronie https://gerlach.pl/serwis-obiadowy, znajdziesz nie tylko talerze, filiżanki i kubki, ale również eleganckie sztućce i akcesoria obiadowe.