Mole spożywcze są to brązowe, latające insekty. Wyglądają jak małe ćmy. Najczęściej pojawiają się w suchym pokarmie takim jak ryż, kasza, cukier, orzechy, suche owoce lub mąka. Rozmnażają się w produktach spożywczych, w których zazwyczaj można zauważyć larwy i specyficzne pajęczyny. Niestety, ponieważ składają nawet 200 jaj za jednym razem, z których już po tygodniu rozwijają się małe gąsienice w ciągu kilku dni może być z nimi ogromny problem. Zazwyczaj przynosimy je ze sklepów w różnych produktach, lubią zacienione miejsca, zwłaszcza szafki, w których mają dostęp do pożywienia.
W sytuacji, gdy zauważymy choćby jedną larwę w torebce z sypkim produktem należy ją natychmiast wyrzucić oraz przeprowadzić dezynfekcję. Można również pozbyć się ich za pomocą domowych sposobów.
6 domowych sposobów na mole
Sposób pierwszy – przyprawy
Zarówno liść laurowy ziele angielskie, mięta, goździki, wanilia jak i suszone cytrusy mają bardzo intensywny zapach, którego mole nie lubią. Należy włożyć kilka liści lub ziarenek tych przypraw do pojemników, w których przechowujemy jedzenie oraz do szafek. Innymi ziołami oraz przyprawami odstraszający mi mole są: lawenda i olejek eukaliptusowy. Aby odstraszyć te owady możemy również wbić w pomarańcze kilkanaście goździków i położyć ją wysoko na szafce, zrobić napar goździkowy lub rozłożyć na półkach aromat waniliowy
Sposób drugi – ocet
Mole nienawidzą zapachu octu, dlatego też jest to bardzo skuteczny sposób na pozbycie się ich. Taką miksturę należy wykonać z:
- Szklanki octu
- Tymianku
- Lawendy, cynamonu lub mięty
Wszystkie składniki należy wymieszać oraz przemyć nią półki lub spryskać inne ciemne zakamarki. Możesz również wykonać samodzielnie bardzo popularne saszetki zapachowe. W bawełnianych woreczkach umieść różne produkty, których zapachów nie lubią mole. Mogą być to: cytrusy, lawenda, goździki, olejek lawendowy, kilka kropli octu, olejek eukaliptusowy lub mięta. Takie saszetki powieś w kuchni, połóż wysoko na szafkach oraz w ich wnętrzach, oczywiście po uprzednim dokładnym ich wyczyszczeniu.
Sposób trzeci – szczelne pojemniki
Ponieważ mole mogą przedostać się do sypkich produktów nawet przez cienką folię i dodatkowo rozmnażają się bardzo szybko to, aby zapobiec całej inwazji pokarm należy przechowywać słoikach szklanych. Dodatkowo, aby je zabezpieczyć możemy przemyć jest zewnątrz octem, a do środka włożyć kilka ziół, które odstraszają owady na przykład: liść laurowy, ziele angielskie lub goździki.
Sposób czwarty – gruntowne porządki
Jeśli zauważymy w kuchni mole spożywcze to absolutnie natychmiastowo należy przejrzeć wszystkie produkty oraz dokładnie wyczyścić każdą szafkę i półkę. Możemy zrobić to za pomocą wody, octu lub sody oczyszczonej w celu zniszczenia jajek i larw, które mogą się w nich znajdować. Należy również wyczyścić wszystkie zakamarki i przejrzeć wszystkie przyprawy oraz inne otwarte produkty sypkie, aby wykluczyć ich zainfekowanie.
Sposób piąty – metoda termiczna
Zarówno larwy jak i same jaja moli nie lubią gorąca. Jeśli więc masz problem z tymi owadami i martwisz się czy jaja nie znajdują się w pokarmie, ponieważ nie widzisz tego gołym okiem możesz wszystkie sypkie produkty między innymi: kaszę czy ryż wstawić do rozgrzanego piekarnika. Innym sposobem na pozbycie się moli spożywczych jest umieszczenie zakupionych produktów żywnościowych na kilkadziesiąt minut do zamrażalnika. Zarówno wysokie jak i minusowe temperatury nie są sprzyjającymi warunkami do życia dla jaj, larw oraz dorosłych osobników.
Sposób szósty – pułapki na mole
W sklepach znajdziemy wiele różnych produktów, które pozwolą nam pozbyć się tych insektów. Mogą być to specjalne lepy, które przykleja się w szafce, ponieważ nie mają one wpływu na pokarm, a także spreje oraz płyny. Jednak często ich skład to chemia, a przecież nie chcemy, żeby cokolwiek z chemii miało kontakt z naszym jedzeniem. Możemy takie pułapki wykonać sami.
- Karma dla chomika – wsypujemy ją do naczynka i odstawiamy wysoko na półkę na kilka dni. Dzięki takiemu prostemu sposobowi będziemy mieć pewność, że mole złożą w niej jaja, pamiętaj tylko żeby wcześniej zabezpieczyć wszystkie sypkie produkty w naszej kuchni.
- Lep z miodu –na spodek wsypujemy trochę karmy dla świnki morskiej lub chomika i polewamy całość miodem. Zadziała on jak lep, mol się do niego przyklei i nie zdoła się z takiej pułapki uwolnić. Wymieniaj ją co najmniej co dwa dni do momentu, aż nie zauważysz w niej żadnych szkodników.
- Zawieszka – do woreczka foliowego należy wsypać trochę karmy dla gryzoni i skropić go od góry miodem oraz zrobić niewielki otwór. Możesz być pewny, że zapach karmy zwabi mole i larwy, będę one próbowały dostać się do woreczka po lepiący miodzie i przykleją się do karmy. Sposób ten stosujemy przez tyle dni, aż w naszej pułapce przestaniemy zauważać larwy.
Mole spożywcze nie są wcale łatwe do usunięcia, dlatego też powinniśmy zacząć działać od razu w momencie, kiedy je tylko zauważymy. W innym razie wyrządzą one duże szkody i straty w żywności. Kiedy już się ich pozbędziemy pamiętajmy również o tym, aby podjąć kroki zapobiegawcze:
- przechowywać mąkę, makarony, bułkę tartą, płatki, ryże, kaszę oraz inne sypkie produkty w szczelnie zamykanych szklanych pojemnikach,
- myć dokładnie półki za pomocą octu lub olejków eterycznych
- rozłożyć w kuchni specjalne torebki i zawieszki przez nas wykonane.
Fanatyczka sprzątania i organizacji pracy, tutaj dowiecie się wszystkiego o sensownym planowaniu i efektywnym zajmowaniu się domem.