Czym myć lodówkę w środku i na zewnątrz? Praktyczne porady

kobieta myje lodowke

Aby z naszej lodówki nie unosiły się brzydkie zapachy oraz nie rozwijały się w niej bakterie należy myć ją regularnie. Nie warto w tym celu używać sklepowych detergentów, ponieważ większość z tych środków chemicznych nie powinna mieć styczności z produktami spożywczymi. Substancje zapachowe, które posiadają również mogą mieć wpływ nie tylko na zapach, ale i smak żywności przechowywanej w lodówce.

Skuteczne sposoby na mycie lodówki

Mycie tego sprzętu, tak aby był bezpieczny i byśmy mogli go użytkować rzez wiele lat powinno odbywać się za pomocą naturalnych produktów, między innymi

  • Płynu do mycia naczyń
  • Sody z wodą
  • Cytryny z wodą
  • Octu

Aby pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki możemy użyć sody oczyszczonej lub kawy, poleca się również inne naturalne sposoby jakimi są:

  • Skórka z cytryny – starta lub pokrojona
  • Goździki – położone na dolnej półce
  • Herbata – zaparzone torebki pozostawione na dolnej półce
  • Węgiel aktywny – granulki wsypana do pojemnika
  • Koci żwirek – umieszczenie w lodówce w małym pojemniku

Aby lodówka służyła nam kilka lat, a zarazem była bezpieczna dla przechowywanego w niej jedzenia powinniśmy przede wszystkim dbać o jej czystość. Najlepiej zapoznać się z kilkoma podstawowymi zasadami, dzięki którym zapewnimy jej higienę oraz jedzenie nie będzie narażone na bakterie i grzyby.

  • Regularne opróżnianie lodówki – powinniśmy co najmniej co dwa dni wyrzucać stare, zepsute jedzenie. Nie należy doprowadzić do rozwoju pleśni na jedzeniu w jej wnętrzu.
  • Sprawdzanie daty przydatności produktów spożywczych
  • Używaj odpowiednich pojemników do przechowywania – przede wszystkim musimy przechowywać je w taki sposób, aby nie dopuścić do ich wylania lub wysypywania, na przykład:
  • Mięso w szczelnych pojemnikach
  • Warzywa i owoce na ręczniku papierowym lub specjalnych podkładkach do tego przeznaczonych

mycie lodowki w srodku

Czym myć lodówkę wewnątrz?

Ponieważ lodówka jest miejscem, gdzie przechowujemy żywność powinniśmy szczególnie o nią zadbać. Częste mycie wnętrza pomoże nam pozbyć się przykrych zapachów, osadów, szronu oraz resztek jedzenia. Odradza się używania środków chemicznych, które są niebezpieczne dla zdrowia, powodują zarysowania oraz odbarwienia a także wpływają na jedzenie, które w niej przechowujemy. Przed każdym myciem trzeba pamiętać o wyłączeniu lodówki z prądu, wyciągnięciu półek oraz szuflad i pozostawieniu otwartych drzwiczek w celu rozmrożenia jej. Należy więc używać produktów bezpiecznych i ekologicznych a zarazem skutecznych jak na przykład:

  • Wodę z octem –ocet rozcieńczamy z wodą w proporcji 1: 1, nasączamy roztworem szmatkę i dokładnie przecieramy ścianki oraz wyjęte półki i szuflady.
  • Wodę z cytryną – ciepła woda z dodatkiem soku z cytryny nie tylko odświeży wnętrze lodówki, ale również będziemy się bakterii.
  • Wodę z sodą oczyszczoną – 200 ml ciepłej wody mieszamy z trzema łyżkami sody, myjemy lodówkę i wycieramy do sucha.

Czym myć lodówkę na zewnątrz?

Umycie zewnętrznej obudowy lodówki również jest bardzo ważne, nie można zapomnieć także o rączkach i uszczelkach. Czym więc ją czyścić? Okazuje się, że zazwyczaj tym samym co wewnątrz, świetnie sprawdzi się ocet, sok z cytryny, płyn do naczyń…wszystko to z dodatkiem wody.  Panie polecają także roztwór z wody i mydła. Unikajmy sody i soli, ponieważ te składniki mogą porysować powłokę.

Bardzo ważne jest, by pamiętać, aby po dokładnym umyciu wytrzeć całość do sucha ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Jak często wykonywać tą czynność? Jeśli chodzi o powierzchowne jej “przetarcie” to możemy robić to codziennie lub raz w tygodniu. Rozmrożenie i dokładne czyszczenie należy natomiast wykonywać przynajmniej raz w miesiącu.

mycie lodowki na zewnatrz

Mycie lodówki octem

Mycie lodówki nie jest trudnym zajęciem, w erze dbania o środowisko, Panie bardzo często sięgają po sprawdzone sposoby naszych babć, które kiedyś nie miały w sklepach tyle chemii do wyboru. Ocet jest tani, ogólnodostępny, skuteczny i ma właściwości odkażające.

Mycie lodówki sodą

Po zmieszaniu jej z wodą powstanie papka, którą możemy wymyć całą lodówkę, zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Ponieważ niema ona właściwości dezynfekujących to możemy na koniec przetrzeć ją ściereczką zamoczoną w occie. Sodę możemy wymieszać nie tylko z wodą, ale także bezpośrednio z octem lub kwaskiem cytrynowym. Jest ona także idealnym pochłaniaczem zapachu, jeśli więc postawić w lodówce miseczkę z tym proszkiem to unikniesz wewnątrz nie przyjemnych zapachów.

Mycie lodówki wodą z octem

Ocet z dodatkiem wody nie tylko idealnie wyczyści każdą powierzchnie i jest całkowicie bezpieczny, ale dodatkowo dzięki tej miksturze przeprowadzimy dezynfekcje lodówki. Zaletą octu jest też niska cena i ogólna dostępność, kupimy go w każdym sklepie.

Odmrażanie lodówki – czy trzeba to zrobić przed sprzątaniem?

Lodówkę oprócz dokładnego wyczyszczenia należy również rozmrozić. Nie należy nie tylko stosować żadnych środków, które ten proces przyśpieszą, ale również absolutnie zakazane jest wstawianie do zamrażarki miski z gorącą wodą. Wiele Pań poleca idealny sposób na przyśpieszenie za pomocą soli. Należy ją wyłączyć z prądu, otworzyć drzwiczki, wyjąć wszystkie pojemniki i posypać szron i lód solą. Przyśpieszy to rozpuszczanie się wszystkich zlodowaceń. Pamiętaj o opróżnianiu pojemnika na wodę w innym wypadku istnieje możliwość zalania kuchni.

Obecnie kupujemy lodówki z systemem No Frost, jednak należy wiedzieć, że je również trzeba rozmrozić przynajmniej 1 – 2 razy do roku.

Po rozmrożeniu zamrażarki trzeba ją później dokładnie umyć nie zapominając o drzwiczkach, szufladach i uszczelkach. Można zrobić to za pomocą wody z solą lub wody z octem i wytrzeć do sucha. W sytuacji, gdy w te części lodówki również czujemy nieprzyjemny zapach możemy umyć ją octem lub cytryną i umieścić w niej pochłaniacz zapachu, żwirek dla kota lub brykiet owinięty w gazetę.

Zapamiętaj!! Czyszczenie lodówki nie polega tylko na jej rozmrożeniu, wyrzuceniu zepsutego jedzenia. Regularnie trzeba ją wyłączyć z prądu, rozmrozić, wymyć dokładnie nie zapominając przy tym o drzwiczkach, szufladach, półkach i uszczelkach. Najlepiej zrobić to za pomocą produktów, które znajdziemy w naszej kuchni. Zarówno ocet, płyn do naczyń, soda czy sok z cytryny są nie tylko skuteczne, ale również bezpieczne i ekologiczne.

Anna Tomaszewska

Fanatyczka sprzątania i organizacji pracy, tutaj dowiecie się wszystkiego o sensownym planowaniu i efektywnym zajmowaniu się domem.

View all posts by Anna Tomaszewska →