Ponieważ każdemu zdarzyło się kiedyś przepalić garnek lub patelnię świetnie zdajemy sobie z tego sprawę, że zabrudzenia tego rodzaju są bardzo trudne do pozbycia. Jednak nie trzeba martwić się na zapas ponieważ nie oznacza to od razu, że trzeba go wyrzucić, wręcz przeciwnie można go bardzo szybko i łatwo wyczyścić domowymi sposobami.
Oczywiście na rynku istnieje wiele różnych specyfików, przeznaczonych do czyszczenia przypaleń: mleczek, proszków, płynów oraz past, jednak bardzo często zdarza się że nie są one bezpieczne dla powłoki i niszczą go bezpowrotnie.
11 domowych sposobów na przypalony garnek
Najlepszy sposób na przypalony garnek to:
1. Przypalony garnek – sól
Idealna metoda na wyczyszczenie spodu garnka, który przypaliliśmy. Należy posypać spód grubą warstwą soli i pozostawić na kilka godzin. Następnym krokiem jest opłukanie go dużą ilością wody i przetarcie ściereczką lub gąbką.
2. Przypalony garnek – ocet
Zabrudzenia po przypaleniu możemy wyczyścić octem, jednak tylko w sytuacji, gdy nie jest on emaliowany. Wlewamy ocet do garnka i gotujemy przez kilkanaście minut, jest to bardzo skuteczna metoda, jednak trzeba wiedzieć, że zapach który będzie się unosił jest bardzo nieprzyjemny.
3. Przypalony garnek – kwasek cytrynowy
Gdy garnek ze stali nierdzewnej zostanie przypalony to właśnie kwasek cytrynowy będzie najlepszym rozwiązaniem na jego wyczyszczenie. Wystarczy wsypać pół szklanki kwasku na dno i posypać nim ścianki garnka oraz pozostawić na kilka minut. Następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 10 minut. Gdy woda wystygnie wylewamy ją, a po spaleniznie nie ma śladu. Pamiętaj tylko że jeśli chodzi o garnek emaliowany lub ceramiczny to kwasek cytrynowy absolutnie nie jest dobrym sposobem na czyszczenie.
4. Przypalony garnek – proszek do prania
Wydawać by się mogło śmieszne, bo przecież zwalcza on zazwyczaj plamy na ubraniach. Jednak wiele pań stosuje go również na czyszczenie przypalonego naczynia, wystarczy wsypać kilka łyżek proszku do prania, zalać gorącą wodą i gotować około pół godziny przy mniejszych zabrudzenia lub około godziny przy silniejszych.
5. Przypalony garnek – coca-cola
Coca-cola od wielu lat ma różne zastosowania, bardzo chętnie stosuje się ją również do czyszczenia wszelkich zabrudzeń. Jeśli chcesz wyczyścić swój przypalony garnek nalej do niego tego smacznego płynu i gotuj przez kilka minut. Najprawdopodobniej po spaleniźnie nie będzie śladu. Pamiętaj, aby nie używać coca-coli do czyszczenia garnków emaliowanych.
6. Przypalony garnek – tabletka do zmywarki
Wrzucamy tabletkę do zmywarki do przepalonego garnuszka i zalewamy wrzątkiem na wysokość do 5 cm. Zostawiamy całość na całą noc a rano myjemy go płynem do mycia naczyń. Jest to bardzo skuteczny sposób jednak nie sprawdza się, jeśli chodzi o garnki ze stali nierdzewnej.
7. Przypalony garnek –soda oczyszczona
Ponieważ nie od dziś wiadomo, że soda idealnie sprawdza się podczas czyszczenia różnych sprzętów kuchennych, możemy wykorzystać ją również jako domowy sposób na przypalony garnek. Możemy czyścić nią stal nierdzewną, żeliwo, ceramiki oraz emalię. Jeśli jednak garnek jest aluminiowy to na pewno soda spowoduje nieodwracalne zniszczenia. Aby wyczyścić przypalony garnek za pomocą sody musimy ustalić jak duże są ślady spalenizny.
- Niewielkie ślady – wsypujemy do garnka kilka łyżeczek sody wlewamy wody tak by powstała papka. Zostawiony garnek na kilka godzin i smarujemy go gąbką.
- Silne zabrudzenia – gotujemy sodę z wodą około pół godziny, a następnie drewniane łyżką staramy się usunąć spaleniznę.
8. Przypalony garnek – ryż
Wydawać by się mogło to śmieszne i zaskakujące, ale ryż jest naprawdę doskonałym środkiem czyszczącym na przypalone garnki. Wystarczy tylko wsypać około dwóch szklanek ryżu i zalać go wodą oraz gotować przez jakieś pół godziny. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, usuwamy ryż i myjemy garnek płynem do mycia naczyń. Po przepaleniu na pewno nie będzie śladu. Tej metody można używać podczas czyszczenia garnków emaliowanych, stalowych oraz aluminiowych. Jedyną wadą stosowania ryżu jest to, że trzeba go ciągle kontrolować, ponieważ pochłania on wodę dość szybko i istnieje potrzeba jej dolewania. W innym wypadku garnek może przypalić się jeszcze bardziej.
9. Przypalony garnek – węgiel aktywny
Użycie węgla aktywnego możliwe jest tylko i wyłącznie jeśli chodzi o garnki ze stali nierdzewnej. Wystarczy rozpuścić kilka tabletek węgla i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie należy wyczyścić go gąbką. Dzięki takiemu zabiegowi nasz garnek nie tylko będzie czysty, ale również odświeżony i błyszczący.
10. Przypalony garnek – cytryna
Sok z cytryny stosujemy identycznie jak kwasek cytrynowy, dzięki niemu będziemy mieli pewność, że uporamy się ze spalenizną a dodatkowo nasze stalowe garnki zostaną odpowiednio nabłyszczone. Można również pokroić kilka cytryn w plastry i położyć na dnie przypalonego garnka, postawić go na małym ogniu, dolać wody, przykryć i zagotować.
11. Przypalony garnek –gorąca woda z dodatkiem płynu do naczyń
Bardzo pospolity sposób jednak jakże skuteczny. Nalej wody z płynem i gotuj przez pół godziny. Taka mieszanka na pewno zmiękczy całe przypalenie oraz brud, a co za tym idzie czyszczenie garnka będzie dużo łatwiejsze.
Oczywiście sposobów na wyczyszczenie przypalonych garnków i patelni jest tak dużo, że może to zaskoczyć nie jedną Panią domu. Należy również pamiętać, że wymycie przypalenizny wewnątrz nie kończy całego procesu czyszczenia. Nie możemy zapomnieć także o zewnętrznej stronie naczynia. Możemy zrobić to za pomocą soli, sody, cytryny, płynu do mycia naczyń, a tak naprawdę wszystkiego czym czyściliśmy środek. Dzięki stosowaniu ekologicznych produktów możemy mieć pewność, że nie zniszczymy powłoki i będziemy mogli korzystać z niego przez kolejne kilka lat. Aby tak się stało powinniśmy również pamiętać o kilku rzeczach:
- Uszkodzone garnki nie nadają się już do użytku i kontaktu z jedzeniem
- Powinny posiadać odpowiednie atesty
- Nie należy czyścić ich “druciakami”, ani żadnymi innymi ostrymi myjkami
- Do czyszczenia nie używamy detergentów
- Po dokładnym umyciu należy wytrzeć je do sucha
- Garnki trzeba myć od razu po każdym użyciu
- Nie należy dodawać soli do garnka z zimną wodą
- Dobieraj odpowiedni rozmiar garnka do palnika
- Nie doprowadzaj do jego przypalenia
- Myj garnki tylko ciepłą wodą
Najlepszymi garnkami są te aluminiowe i stalowe, to właśnie one są najtrwalsze i mogą posłużyć nam przez kilka lat, oczywiście jeśli będziemy o nie odpowiednio dbali. Największej uwagi i szczególnego dbania wymagają garnki emaliowane, są one łatwe do czyszczenia, odporne na przypalenia i przywieranie. Garnki żeliwne określane są jako te nie do zdarcia, dlatego też są naczyniami, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Nie mniej popularne są garnki ze szkła, wykonane ze szkła żaroodpornego. Wykorzystuje się je również jako pojemnik do przechowywania żywności.
Po zakupie nowego garnka, niezależnie od tego z czego jest wykonany to należy od razu zapoznać się z instrukcją użytkowania i czyszczenia. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że ich nie zniszczymy, choćby dlatego, że są to zakupy na kilka lat i nie jest to mały wydatek.
Fanatyczka sprzątania i organizacji pracy, tutaj dowiecie się wszystkiego o sensownym planowaniu i efektywnym zajmowaniu się domem.