Jak zabezpieczyć łączenie blatów kuchennych? 5 praktycznych metid

łączenie blatów kuchennych

Decydując się na cięty blat kuchenny powinniśmy pamiętać o odpowiednim łączeniu. Wszystkie szczeliny powinny być zabezpieczone, tak by nie dostawała się do nich woda i resztki jedzenia. W tym celu możemy użyć na przykład łącznika, listew lub silikonu.

Zabezpieczenie łączenie blatów kuchennych – dlaczego trzeba to zrobić?

Podstawowym krokiem do tego, by blat kuchenny był wytrzymały i spełniał swoje funkcje jest wybór skutecznej metody na łączenia obu części. Dzięki zlikwidowaniu nieestetycznej szczeliny będziemy mieć pewność, że nie dostanie się do niej woda ani jedzenie i nie zacznie rozwijać się w niej pleśń czy grzyby. Samo wyczyszczenie zabrudzeń jest bardzo trudne i konieczne może być rozkręcenie i przestawienie szafek.

Metoda łączenia a rodzaj blatu

Bardzo ważne jest, by wziąć pod uwagę jakiego rodzaju posiadamy blaty, z jakiego materiału są one wykonane. Ma to bardzo duże znaczenie przy wyborze łączeń.

  • Blat z laminatu – są to najpopularniejsze blaty, wybierane ze względu na kolorystykę, odporność na ścieranie, zarysowania jak i wysoką temperaturę. Do tego rodzaju blatów każda technika łączenia będzie idealna.
  • Blat z kompozytu – są to najtrwalsze blaty kuchenne na rynku. Składają się z minerałów naturalnych, żywicy akrylowej i pigmentów. Jeśli chodzi o łączenia nie ma konieczności wykonywania żadnych, ponieważ są one na tyle plastyczne, że można je do siebie dopasować tak, by stykały się bez szczeliny.
  • Blat z kamienia – ich cena nie jest niska, jednak są one wysokiej jakości i odporności na wiele czynników. Jeśli zastanawiamy się jakie łączenia blatu sprawdzą się w tym przypadku to nie jest to łatwe i może stanowić dla nas nie lada problem.
  • Blat metalowy – są one bardzo trwałe i wytrzymałe. Wykonane z płyty wiórowej i pokryte nierdzewną blacha o grubości do 3 mm. Na rynku istnieją także tego rodzaju blaty z litymi krawędziami. Można je łączyć za pomocą śrub lub listew.
  • Blat drewniany – wymaga szczególnej pielęgnacji, jednak można łączyć go na wszystkie sposoby.
  • Blat ze szkła – wykonane ze szkła hartowanego, jeśli chodzi o łączenie blatów to świetnie sprawdzi się silikon lub klej.
Przeczytaj również  Jaki klej do płytek wybrać? Praktyczny poradnik

laczenie blatow

Jakie są sposoby na połączenie blatu kuchennego?

Jak zabezpieczyć łączenia blatów kuchennych? Przedstawiamy 5 skutecznych i estetycznych metod na łączenia, które będą nie tylko wytrzymałe, ale również funkcjonalne.

1. Silikon

Jest to bardzo popularny i skuteczny sposób na łączenie blatów, najczęściej stosowany w miejscach, gdzie styka się on z płytkami. Najlepszym wyborem będzie silikon sanitarny, czyli tak zwany bezoctowy, który jest bezpieczny dla powierzchni drewnianych i wykonanych z laminatu. Dodatkowo będziemy mieć pewność, że do szczeliny nie dostanie się woda ani jedzenie i nie będą gromadziły się w niej pleśń i grzyby. Jest on trudny w czyszczeniu, dlatego tez warto jest wcześniej zabezpieczyć płytki lub oba blaty taśmą malarską.

2. Łącznik

Wiele firm u których zamawiamy blaty kuchenne zajmują się także wykonaniem specjalnych otworów na łączniki. Montowane są one wewnątrz blatów i wymagają precyzyjności, ponieważ otwory musza być od siebie odpowiednio i równo oddalone.

3. Listwy

Bardzo estetyczną metodą są także listwy, które przykręca się do jednego z blatów wkrętami. Kolejnym krokiem jest dosunięcie obu blatów możliwie jak najbliżej siebie, dociśnięcie i dokręcenie. Dostaniemy je w sklepach budowlanych, w różnej kolorystyce.

4. Bez listwowe

Jest to najbardziej estetyczne łączenie. Nie jest to łatwa metoda, ponieważ wymaga od nas wielkiej precyzji, mimo, że są one frezowane dzięki czemu można połączyć je ze sobą bezlistwowo.

5. Pod kątem prostym

Bardzo dobrym i funkcjonalnym pomysłem są blaty w kształcie litery L. dzięki nim nie zabierzemy przestrzeni w małej kuchni, a wręcz przeciwnie, zyskamy więcej blatów. Połączenie dwóch blatów pod katem prostym najlepiej jest wykonać za pomocą śrub. Ważne jest jednak, by blaty, które chcemy połączyć były idealnie przycięte, tak by stykając się nie tworzyła nierównej szczeliny. W razie konieczności możemy również skleić je za pomocą kleju uszczelniającego.

Przeczytaj również  Sufit napinany - co to jest? Zalety, wady, montaż ocena

wiertarka

Zabezpieczenia łączenia blatów kuchennych – co jeszcze możemy zroibć?

Oprócz wyżej wymienionych metod możemy użyć uszczelniacza lub kleju. Są to rozwiązania dodatkowe, dzięki którym będziemy mieli możliwość wypełnienia powstałej, choćby minimalnej szczeliny.

  • Klej – mowa o kleju poliuretanowym, dzięki niemu do szczeliny nie dostanie się woda, która z czasem mogłaby wpłynąć na puchnięcie blatu.
  • Uszczelniacz – jest to skuteczny produkt, dzięki któremu zabezpieczymy powstałe szczeliny przed wodą, resztkami jedzenia, ale również kurzem. Dodatkowo występuje on w wielu kolorach, dzięki czemu możemy dobrać go kolorystycznie do blatów kuchennych.

Montaż blatu kuchennego – jak to poprawnie zrobić?

Montaż blatu można wykonać samemu, ważne jest jednak zachowanie precyzji, tak by spełniał on swoje funkcje i wyglądał estetycznie. Aby tak się stało, konieczne jest odpowiednie montowanie w kilku krokach.

  1. Należy przygotować wszystkie potrzebne narzędzia i miejsce pracy.
  2. Kolejnym krokiem jest docinanie blatu. Na tym etapie należy także wyciąć wszystkie otwory, między innymi na zlew czy płytę grzewczą. Wszystkie nacięcia należy przetrzeć papierem ściernym w celu ich wyrównania. Wszystkie cięcia należy także posmarować klejem lub silikonem.
  3. Po przygotowaniu blatów można przystąpić do ich łączenia. Należy zrobić to precyzyjnie tak, by szczelina była możliwie jak najmniejsza i dobrze zabezpieczona przed wodą i resztkami jedzenia.
  4. Przykręcanie blatu do szafek – dzięki temu cała konstrukcja będzie stabilna. Najlepiej będzie użyć w tym celu szybkoschnącego kleju.
  5. Przystępujemy do uszczelniania blatu. Należy pamiętać także o szczelinie między blatem a płytkami. Ważne jest by wcześniej wszystkie elementy dokładnie zabezpieczyć przed zabrudzeniem.

Szczeliny między płytkami i blatami należy uszczelnić za pomocą silikonu, ewentualnie listew maskujących. Można w tym celu użyć tej wsuwanej za blat lub przyczepianej do płytek.

Przeczytaj również  Jak układać płytki w łazience? Krok po kroku

Na rynku istnieje wiele firm, które w sposób profesjonalny przygotowują blaty kuchenne, precyzyjnie je docinając. Można do nich również dokupić specjalne listwy maskujące i inne potrzebne materiały. Podczas zabezpieczeń blatów kuchennych należy pamiętać o precyzyjności. W innym przypadku nie spełnią one swoich funkcji i nie będą skuteczne. Bardzo ważne jest, by zabezpieczenie było szczelne oraz by woda i resztki jedzenia nie miały możliwości dostania się do szczeliny. Jeśli natomiast się tam dostaną możemy mieć pewność, że z czasem rozwinął się w niej pleśń i grzyby, a wyczyszczenie jej będzie nie lada wyzwaniem.

Anna Tomaszewska

Fanatyczka sprzątania i organizacji pracy, tutaj dowiecie się wszystkiego o sensownym planowaniu i efektywnym zajmowaniu się domem.

View all posts by Anna Tomaszewska →