Kiedy i jak przycinamy drzewa owocowe? Cięcie drzew krok po kroku

przycinanie drzewa

Zarówno krzewy jaki drzewa owocowe są najbardziej popularnymi roślinami, które bardzo chętnie sadzimy w ogródkach oraz na działkach. Należy jednak pamiętać, że konieczne jest przeprowadzenie zabiegów pielęgnacyjnych takich jak między innymi przycinanie.

Dlaczego trzeba podcinać drzewka i krzewy owocowe

Przycinanie drzew i krzewów owocowych jest bardzo ważnym zabiegiem, który należy wykonywać regularnie. Wpływa to nie tylko na kształt i wygląd korony, ale również na ich owocowanie w kolejnych sezonach. Najczęściej przycinanie kojarzy się z regulacją wysokości, niektórzy chcą by drzewko było niższe, aby wygodniej zbierać owoce. Najważniejszą jednak funkcją przycinania jest zdrowie drzew i krzewów, dlatego też należy również usuwać połamane, stare i chore gałęzie. Przycinanie gałęzi drzew owocowych ma również na celu lepszy dostęp drzewa do promieni słonecznych, przenosi się to na większe i smaczniejsze owoce.

Kiedy przycinać drzewa owocowe?

Najczęściej wymienia się przedwiośnie i wiosnę lub lato i to właśnie na tych porach roku najlepiej się skupić. Absolutnie należy unikać przycinania drzew owocowych porą jesienną lub zimową, ponieważ zarówno drzewa jak i krzewy będą bardziej narażone na mróz i w przyszłości młode pędy mogą nie odrosnąć. Jeśli chodzi o pogodę to najlepiej unikać dnia deszczowego lub temperatury poniżej zero stopni Celsjusza, choćby dlatego, że najprawdopodobniej będzie sprzyjało to rozwojowi chorób grzybowych drzew i krzewów.

Do kiedy można przycinać drzewa owocowe?

Drzewa i krzewy owocowe powinniśmy podcinać wczesną zimą, w okresie przedwiośnia, na wiosnę lub latem. Okres zimowy i jesień absolutnie nie są dobrymi porami na podcinanie drzew i należy tego unikać.

  • Zima i przedwiośnie – jest to bardzo korzystny czas na podcinanie gałęzi, ponieważ w tym okresie korzenie znajdują się w stanie spoczynku, a nadejście wiosny i wyższa temperatura wpływają na rozwój korzeni, gałęzi i pąków. Mimo że po przycięciu pędów liczba pączków będzie dużo mniejsza to owoce na pewno będą lepszej jakości. Jeśli chodzi o przedwiośnie to zaczyna się ona od połowy lutego, a kończy z końcem marca, w tym czasie należy przyciąć jabłoń, grusze oraz śliwę.
  • Wiosna – w okresie wiosennym wykonujemy cięcia zazwyczaj 2 tygodnie po tym jak drzewa i krzewy zaczynają kwitnąć, efektem tego będzie lepsze prześwietlenie całej korony, a owoce będą większe i słodsze.
  • Lato –cięcie drzew owocowych w okresie letnim jest bardzo bezpieczne, ponieważ temperatura jest dużo wyższa, powietrze jest suche i pora ta zapobiega rozwojowi chorób grzybiczych i wirusowych krzewów i drzew owocowych.

Należy wykonywać cięcia w miesiącach lipcu i sierpniu, jeśli chodzi o grusze jabłonie to zrób to 4 tygodnie przed zbiorem plonów. Jeśli w twoim ogrodzie rosną wiśnie, śliwy, brzoskwinie, czereśnie, orzechy włoskie, nektarynki lub morele to okres letni jest idealny do przycięcia ich, zrób to zaraz po zbiorze owoców.

Aby mieć możliwość przycięcia drzew i krzewów w odpowiednim czasie, można stworzyć sobie kalendarz ogrodowy i zapisać w nim najważniejsze rzeczy, dzięki temu będziemy mieli wszystko pod kontrolą. Najważniejsze terminy cięć to:

  1. Jabłoń – druga połowa lutego do końca marca i lipiec – sierpień
  2. Wiśnia – lipiec – sierpień
  3. Grusza – połowa lutego – marzec i lipiec – sierpień
  4. Śliwa – połowa lutego – marzec i lipiec – sierpień
  5. Czereśnia – lipiec – sierpień
  6. Morela – lipiec – sierpień
  7. Porzeczka – połowa stycznia – koniec marca i lipiec – sierpień
  8. Agrest – połowa stycznia – koniec marca i połowa lipca – sierpień
  9. Jeżyna – marzec – połowa kwietnia i połowa kwietnia – połowa września
  10. Malina – wrzesień – listopad
  11. Leszczyna – listopad – marzec
  12. Orzech włoski – połowa września – połowa października
  13. Kiwi – koniec lutego – połowa marca i wrzesień

Jak przycinać drzewa i krzewy owocowe?

Przede wszystkim wyróżnia się kilka metod cięcia:

  • Cięcie formujące – stosowany, zwłaszcza jeśli chodzi o młode drzewka takie, które mają maksymalnie 4 lata. Wykonuje się je co 1 – 2 lata.
  • Cięcie prześwietlające/sanitarne – taki zabieg wykonuje się u drzew starszych, które mają więcej niż 4 lata. Polega ono na usunięciu splątanych, suchych oraz chorych gałęzi. Jeśli chodzi o jabłonki, wiśnie, czereśnie, grusze oraz śliwy to cięcie to ma na celu stworzenie korony wrzecionowej. W przypadku brzoskwiń, orzechów włoskich, moreli czy leszczyn to formy powinny być zbliżone do tych naturalnych. Wykonuje się je co 2 –3 lata, mają one na celu pobudzenie rozwoju nowych pędów.
  • Cięcia odmładzające – wykonywane przy starych drzewach i krzewach, wykonuje się je co 2 –3 lata, mają na celu pobudzenie rozwoju nowych pędów.
  • Cięcie korygujące – wykonywane u starych drzew i krzewów, polegają na usuwaniu pędów krzyżujących się i wybujałych.

Technika przycinania drzew i krzewów owocowych

Niezależnie od tego czy są to młode czy stare drzewka i krzewy to cięcie gałęzi należy wykonywać zawsze pod kątem 45 stopni. Cięcie dodatkowo powinno znajdować się nad pękiem, a miejsce nad cięciem musi być zwrócone na zewnątrz pnia, tak bo odrastająca gałąź nie była skierowana wewnątrz lecz na zewnątrz i nie zagęściło to drzewka.

Rodzaj drzewka i również ma wpływ na to w jaki sposób wykonujemy cięcie:

  • Jabłoń, śliwa i grusza– należy wykonać cięcie na obrączkę, polegające na przecięciu gałęzi jak najbliżej pnia
  • Wiśnia, czereśnia – wykonujemy cięcie na czop, polega ono na zostawieniu kilkunastu cm gałęzi tak by mogły wyrosnąć nowe pędy

Wszystkie cięcia zarówno drzew jak i krzewów owocowych powinniśmy przeprowadzać ostrymi narzędziami, mogą być to sekatory nożyce oraz piły.

Absolutnie należy pamiętać o zabezpieczeniu ciętych gałęzi specjalną maścią lub farbą emulsyjną z preparatem grzybobójczym.

Jakimi narzędziami przycinać drzewka i krzewy owocowe

Wybór narzędzi jest bardzo prosty. Można wykonywać je za pomocą sekatora czy piły. Jednak jedna rzecz jest najważniejsza – powinny być one czyste i ostre. Jeśli chcemy przyciąć bardzo grube gałęzie użyj piły ogrodniczej. Jeśli są to małe i cienkie gałęzie to idealnie sprawdzi się sekator ręczny.

W sytuacji, gdy posiadamy w swoich ogrodach i na swoich działkach drzewka i krzewy owocowe, powinniśmy pamiętać, że należy o nie dbać przez cały rok. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się nie tylko cieniem podczas upalnych dni, ale również dużymi, smacznymi owocami podczas zbiorów. Pamiętaj, aby podcinać gałęzie regularnie, usuwać chore i suche pędy oraz zabezpieczać je odpowiednio w sezonie zimowym.

Anna Tomaszewska

Fanatyczka sprzątania i organizacji pracy, tutaj dowiecie się wszystkiego o sensownym planowaniu i efektywnym zajmowaniu się domem.

View all posts by Anna Tomaszewska →