pomidory koktajlowe

Przycinanie pomidorów koktajlowych – jak i kiedy to robić?

Pomidory są jednym z najczęściej uprawianych warzyw w Polskich ogrodach. Rośliny te wymagają jednak szczególnej pielęgnacji, by mogły być zdrowe i obficie owocować. Nie tylko takie zabiegi jak nawożenie, podlewanie, zapewnienie im ochrony miedzianem, ale również przycinanie. Jest to zabieg, który wykonuje się podczas wegetacji rośliny, a dodatkowo nie jest skomplikowany.

Pomidorki koktajlowe – czy trzeba je przycinać?

Pomidorki koktajlowe zostały odkryte w Ameryce Południowej i można wyróżnić kilka ich odmian:

  • Maskotka – posiada liczne pędy, jest trudna w uprawie, najlepiej sprawdza siew hodowli w doniczce
  • Koralik – jak nazwa wskazuje owoce tej rośliny są drobne, można uprawiać ją na balkonie i jest odporna na zarazę ziemniaczaną
  • Perun – posiada owoce w kształcie gruszki
  • Pokusa – jest łatwa w uprawie, nie wymaga podpór, ponieważ jest silna

Przycinanie pomidorów koktajlowych jest zabiegiem koniecznym, mimo, że wielu ogrodników o tym nie wie. Zabieg ten wpływa na owocowanie rośliny, a ma na celu między innymi usuwanie bocznych pędów, tak by krzak przybrał formę jednego pędu. Cięcie należy wykonywać w czasie wzrostu rośliny, jeśli wiec będziemy wykonywali je regularnie to nasze plony na pewno będą zadowalające.

krzak pomidorow koktajlowych

Kiedy przycinać pomidory koktajlowe?

Bardzo często zdarza się, że pomidory koktajlowe, zarówno w donicach jak i na polu potrzebują prowadzenia. Jak prowadzić pomidory koktajlowe? Czynność ta polega na podparciu sadzonek drewnianymi palikami, by nie miała możliwości uginania się pod własnym ciężarem.

Podcinanie pomidorów koktajlowych należy wykonywać poprzez cały okres wzrostu rośliny, czyli od samego początku, aż do jej owocowania. Najważniejszym jednak momentem na cięcie jest ten, w którym roślina osiągnie fazę dojrzałą. Oprócz przycinania pędów, wykonuje się również cięcie liści. Kiedy jest na to odpowiedni czas? Usuwanie liści należy rozpocząć w momencie, gdy zaczynają one żółknąć lub brązowieć. Ważne jest, by nie przelewać pomidorów, ponieważ są one bardzo narażone na gnicie.

  Meble ogrodowe z palet - jak je wykonać?

Jak przycinać pomidory koktajlowe?

Kiedy przycinać pomidory koktajlowe? Wszystko zależy od tego w jakich warunkach je uprawiamy. Otóż, jeśli robimy to w domu w doniczce to niema konieczności ich przycinania, inaczej postępuje się przy tych w warunkach polowych. Aby móc cieszyć się zdrową rośliną i obfitym owocowaniem należy przede wszystkim wyznaczyć dwa lub jeden główne pędy, tak zwane przewodniki, a pozostałe usunąć. Konieczne jest także przycięcie liści pomidorów koktajlowych, zwłaszcza tych wilgotnych lub uschniętych. W innym wypadku najprawdopodobniej spowodują one zakażenie całego krzaczka chorobą grzybową.

pomidor koktajlowy

Kiedy obrywać liście pomidorków koktajlowych?

Wielu ogrodników zastanawia się, czy obrywać liście pomidorom. Oczywiście! Gdy wszystkie dolne liście są już na tyle duże, że dotykają ziemi, należy je niezwłocznie usunąć. Dzięki takiemu zabiegowi roślina będzie mogła wytwarzać nowe wiązki owocowe. Jakie liście należy obcinać?

  • Butwiejące od wilgoci
  • Zżółkłe
  • Zbrązowiałe

Czyli wszystkie te, które mogą spowodować, że roślina zacznie gnić lub przestać rosnąć. Najlepiej jest obrywać liście, w momencie, gdy są one namoczone, czyli po deszczu lub podlewaniu. Należy wykonywać tą czynność ostrymi nożyczkami lub czystym sekatorem, tak by nie uszkodzić pędów.

Kiedy odcinać gałązki z krzaków pomidorów koktajlowych?

Podczas uprawy pomidorów koktajlowych konieczne jest ich tak zwane prowadzenie. W jaki sposób to zrobić? Czynność ta polega na odcięciu wszystkich bocznych pędów i pozostawieniu jednego lub dwóch głównych. Dzięki temu krzaczek będzie nie tylko dawała nam większą ilość owoców, ale będą one smaczniejsze. Nie należy zapominać o obcinaniu pędów skośnych, czyli tych, które zabierają soki trawienne i obciążają całą roślinę.

Mimo, że przycinanie pomidorków koktajlowych wymaga wiele pracy, jest to zabieg konieczny. Najważniejsze jest jednak, aby wiedzieć w jaki sposób należy go wykonywać oraz by narzędzia, których używamy by zdezynfekowane. W innym przypadku możemy pomidorki zakazić.