seler w ogrodzie

Jak sadzić seler, żeby był duży? Praktyczny poradnik uprawy

Seler naciowy jest bardzo popularnym warzywem, który chętnie sadzony jest w Polskich ogrodach. Chętnie dodajemy go jak dodatek do zup, ale również do sałatek. Dla wielu osób jest to cenne źródło błonnika, witamin oraz soli mineralnych. Co ciekawe niema on specjalnych wymagań, ponieważ możemy sadzić go w wielu rodzajach gleb, a zabiegi pielęgnacyjne nie są zbyt skomplikowane. Jak sadzić seler, aby rósł duży?

Jak sadzić seler?

Aby seler rósł duży, powinniśmy przede wszystkim wybrać dla niego odpowiednie stanowisko, jest to bardzo ważne, ponieważ jest on mało odporny na szkodniki i choroby grzybowe. Selera w kolejnych latach nie powinno się sadzić w miejscach, gdzie wcześnie rósł już seler, pietruszka lub cebula. Natomiast na pewno dobrze wpłynie na niego stanowisko po zbożu, fasoli, ogórkach, pomidorach czy grochu.

Seler należy sadzić z rozsady, której przygotowanie nie należy do szybkiej czynności. Aby móc cieszyć się obfitymi zbiorami, a nasz seler wyrósł na naprawdę duże warzywo, powinniśmy przygotować ją na spokojnie, że szczególną dbałością o wszystkie szczegóły. Odpowiednimi glebami są te gliniaste, iglaste czy czarnoziemy, które nie są ciężkie. Znacznie ułatwi nam w to w okresie jesiennym zbieranie plonów.

Istnieje kilka odmian selera korzeniowego, najczęściej sadzonymi w polskich ogrodach natomiast są:

  • Seler korzeniowy Edward – posiada zgrubienia korzeniowe i cienkie korzenie boczne, jest odpowiedni do spożycia i przetwórstwa
  • Seler korzeniowy Zagłoba — korzeń osiąga nawet 1,2 kg, charakteryzuje go nie tylko bardzo dobry smak, ale również silny aromat
  • Seler korzeniowy Gol – odmiana, która bardzo dobrze znosi przechowywanie podczas zimy
  • Seler korzeniowy jabłkowy GOF — jest to wczesna odmiana, nadając się do spożycia oraz do przechowywania

Seler posiada wiele właściwości leczniczych, a dodatkowo zawiera w sobie wiele składników odżywczych, których jest aż 86! Zawiera między innymi: Witaminę C, Witaminę B, cytrusy, Witaminę PP., kwas foliowy. Łodyga również nie jest bez znaczenia, ponieważ znajduje się w niej Witamina E, fosfor, wapń, potas, żelazko, cynk i magnez. Wiele flawonoidów znajdujących się w tym warzywie, wpływa pozytywnie na rozkurczająco, moczopędnie, antyutleniająco czy przeciwzapalnie.

  Przycinanie hibiskusa - jak i kiedy to robić? Poradnik cięcia

sadzenie selera

Jak sadzić seler, żeby był duży?

Każdy ogrodnik sadzący warzywa chce, aby jego plony były obfite, a zbierane warzywa duże i smaczne. Jednym z ważnych czynników, które należy wziąć pod uwagę w przypadku selera, jest jego miejsce sadzenia. Wiemy już, w jakich miejscach nie powinno się go sadzić na przyszły rok. Musimy o tym pamiętać, ponieważ są to dla niego miejsca niebezpieczne, zwłaszcza zważając na choroby grzybowe i szkodniki, które mu zagrażają. Jeśli się do tego nie dostosujemy i zaryzykujemy, to niestety najprawdopodobniej nasze plony podczas zbiorów będą małe, warzywa nie urosną zbyt duże, korzenie będą gniły i rośliny najzwyczajniej zgniją.

Jak sadzić seler korzeniowy?

Jak sadzić seler korzeniowy? Przede wszystkim musimy zadbać o odpowiednio spulchnioną ziemię i pozbywania się nawet najdrobniejszych chwastów. Jeśli zdecydujemy się na rozsadę, która przykryta jest agrowłókniną z małymi dziurkami, to wysadzenie możemy wykonać znacznie wcześniej, pod koniec kwietnia. Nadal ważne jest jednak regularne zraszanie, aby ziemia miała stałą wilgoć, jeśli tego nie dopilnujemy, pojawią się boczne korzenie. Pamiętajmy, że w sytuacji, gdy seler rośnie szybko, a my dodatkowo ciągle go podlewamy, to może zdarzyć się, że w korzeniach pojawią się ubytki.

Jak sadzić rozsadę selera?

Jeśli chcemy cieszyć się dorodnymi warzywami, powinniśmy wiedzieć jak sadzić rozsadę selera. Dzięki zdobytej wiedzy będziemy mieć pewność, że kiełki będą silne i będą miały zdrowe korzonki. Przede wszystkim najważniejsze jest, aby podczas sadzenia do ziemi, nie wkładać sadzonki zbyt głęboko, ponieważ grozi to pojawieniem się w korzeniach przewężeń. Jeśli zdecydujemy się posadzić go na lekkiej ziemi, grozi nam usychanie liści.

Aby tak się nie stało, nie tylko powinno się zadbać o odpowiednie nawilżenie, ale również dopilnować, by miała ona odpowiednią ilość wapnia. Możemy wykorzystać roztwór z saletry wapniowej do spryskiwania. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możemy wykonać dodatkowe pryskanie. Od połowy sierpnia powinniśmy zrezygnować z nawożenia, jeśli chcemy przechowywać seler przez długi czas po zbiorach.

  Wertykulacja trawnika - kiedy, jak i czym to robić? Poradnik ogrodnika

Seler powinien być przechowywany w temperaturze od 1 do 4 stopni Celsjusza, wydawać by się mogło, że lodówka byłaby najlepszym miejscem, jednak należy pamiętać, że występuje tam mała wilgotność, przez co warzywo z czasem zacznie usychać, tracąc przy tym sprężystość i smak.

posadzony seler

Kiedy sadzić selera?

Kiedy sadzić selera, aby wyrósł duży? Przede wszystkim pamiętajmy, że nie jest on odporny na przymrozki, a zarazem na choroby i szkodniki. Najlepszym okresem na sadzenie selera w doniczkach, przed włożeniem do ziemi jest maj, a dokładnie jego połowa. Jest to najpóźniejszy okres na jego sadzenie do ziemi, jeśli zrobimy to w kolejnym miesiącu, niestety istnieje ryzyko, że nie zdąży on się przyjąć w glebie.

Kiedy sadzić selery do gruntu? To już wiemy, jednak musimy zrobić to w odpowiednim miejscu, gdzie będą miały dużo światła słonecznego. Pod żadnym pozorem nie należy ich również okrywać. W maju niema już przymrozków i nic im nie grozi. Konieczne jest także utrzymanie odpowiedniej wilgotności gleby, poprzez zraszanie raz dziennie. Kiełki selera powinniśmy przechowywać w temperaturze około 25 stopni C., jeśli dni są bardziej upalne, miejsce przechowywania należy wietrzyć.

Jeśli zauważymy, że nasze kiełki posiadają już dwa listki, to należy je przepikować, tak by wzmocnić korzenie. Jeśli posadziliśmy kilka kiełków w jednej doniczce, to musimy pamiętać o dostarczaniu im składników odżywczych, poprze nawożenie co dwa tygodnie, nawozami wieloskładnikowymi. Rozsada taka trwa do 10 tygodni.

Coraz częściej ogrodnicy decydują się na rozsadę w przydomowych szklarniach, jest to bardzo dobre rozwiązanie, ponieważ korzenie są silne. Przycinanie rozsady zazwyczaj odbywa się około dwóch tygodni przed sadzeniem głównym, czyli włożeniem do ziemi na polu.

Kiedy sadzić selery do gruntu?

To, kiedy sadzić selery do gruntu zależne jest od tego, jakim zbiorem jesteśmy zainteresowani. Jeśli więc pęczkowym, to wcześniej przygotowane rozsady sadzimy do ziemi około 20-30 kwietnia. W przypadku zbiorów jesiennych to jak wcześniej powiedzieliśmy — w połowie maja.

  Kiedy i jak przycinać czereśnie? Praktyczny poradnik

Niestety seler nie należy do warzyw, które odporne są na wszelkie choroby. Zarówno seler naciowy, jak i korzeniowy najczęściej atakuje choroba zwana septorioza selera. Cechuje ją brunatnoszare plamy na liściach oraz owocnika grzyba, który ją powoduje. Inną nie mniej rzadszą jest chwościk selera, który jest chorobą grzybową, atakująca nie tylko liście, ale również korzeń tego warzywa. Objawy to kanciaste plamy, pożółkłe liście, niski wzrost rośliny.

Istnieją również różne choroby o podłożu fizjologicznym, gdy na liściach pojawiają się jasnozielone lub żółte plamy, to oznacza to, że seler ma niedobór boru w glebie. Może wystąpić także niedobór molibdenu, który cechują brunatne plamy na korzeniu warzywa. W obu tych przypadkach możemy temu zapobiec podczas odpowiednie nawożenie mikroelementami, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i zdrowia selera.

Na przełomie lipca i sierpnia zauważyć możemy, że liście selera w ogrodzie stają się wodniste, po czym umierają. Spowodowane jest to częstymi opadami w tych miesiącach, burze oraz zamglenia. Możemy wzmocnić seler, stosując nawóz z potasu, azotu i magnezu.

Podsumowanie

Seler jest bardzo cennym warzywem, który wpływa między innymi na oczyszczenie organizmu z toksyn, obniżenie ciśnienia tętniczego, koi ból stawów, koi nerwy, pobudza przemianę materii, polepsza pracę serca i nerek. To tylko kilka z przykładów, jak bardzo pozytywnie na nasz organizm może działać to cudowne warzywo. Sadzenie selera nie jest skomplikowane, a co ważniejsze każda gleba i warunki tak naprawdę są dla niego odpowiednie. Zbiór selera następuje jesienią i możemy przechowywać go przez cały okres zimowy.